Vikigezgin:Geri döndürme

Vikigezgin sitesinden

Geri döndürme, hizmetliler ve geri döndürücüler tarafından vandalizm karşıtı değişikliklerde kullanılan bir düğmedir. Düğme, bir kullanıcının bir sayfaya en son yapmış olduğu düzenlemelerin tek tık ile toplu olarak geri alınmasını sağlar ve düzenleme(ler), herkes tarafından kullanılabilen "Geri al" özelliğinden daha hızlı bir şekilde döndürülür. Bu hak sahipleri geri döndürücü olarak adlandırılır. Türkçe Vikigezgin'de şu anda 3 hizmetli ve 4 geri döndürücü var (toplam: 7).

Tarihçe[değiştir]

Bu düğme, MediaWiki yazılımının bir parçası ve varsayılan olarak, hizmetlilerde bulunmaktaydı. Topluluk, Ağustos 2022'deki bir tartışmayla birlikte, geri döndürücü grubunun oluşturulmasını onayladı.

Gereksinimler[değiştir]

  1. Bu aracı hâlihazırda bir WMF projesinde (özellikle Türk dilindeki projelerde) kullanıyor olmak, ya da
  2. Bu projede vandalizm ile mücadele geçmişinizin bulunması.

Yukarıda belirtilen şart(lar)ın sağlanması, bu araca erişme isteğinizin kesinlikle kabul edileceği anlamına gelmemektedir.

Ne zaman kullanılmalı?[değiştir]

  1. Bariz vandalizm içeren ve geri alma nedeninin kesinlikle açık olduğu düzenlemeleri geri almak için.
  2. Kendi kullanıcı sayfalarınızdaki düzenlemeleri geri almak için.
  3. Kendi düzenlemelerinizi geri almak için (ör. yanlışlıkla yaptığınız düzenlemeler).
  4. Uygun bir sayfada açıklamanız şartıyla ya da geri alınmasında herhangi bir sakınca bulunmayan: ansiklopediye faydası olmayan ya da topluluğu kışkırtma amacı taşıyan değişiklikleri geri almak için.

Geri döndürme düğmesinin -yukarıda belirtilen durumlar haricinde- farklı amaçlarla kullanılması (ör. değişiklik savaşında), aracın kötüye kullanımı olarak kabul edilir ve bu kullanıcı grubuna olan erişiminiz bir hizmetli tarafından iptal edilebilir. Emin olmadığınız durumlarda lütfen açıklayıcı bir özet ile geri almayı tercih edin.

Haklara sahip olmak[değiştir]

Bu kullanıcı grubuna dâhil olmak için bir hizmetlinin mesaj sayfasına ulaşabilirsiniz.

Yanlışlıkla kullanmak[değiştir]

Geri döndürme işleminin onay istemeden yalnızca tek bir tıklama ile gerçekleştirilmesinden dolayı deneyimli kullanıcılar bile bazen farklı bir yere tıklamaya çalışırken bir düzenlemeyi yanlışlıkla geri döndürebilir. Böyle bir durumda, ilgili düzenlemenin, "Yanlışlıkla geri döndürdüm" gibi ya da benzer bir değişiklik özetiyle manuel olarak geri alınması yeterlidir.

Ayrıca bakınız[değiştir]